Ghana, stop de heksenjacht!
looptijd t/m 31 oktober
De 90-jarige Akua Denteh werd op 23 juli 2020 door dorpsbewoners op brute wijze doodgeslagen nadat ze beschuldigd was van hekserij. Haar tragische geval is slechts een van de voorbeelden van de verschrikkelijke gevolgen van beschuldigingen van hekserij in Ghana. Twee jaar na de moord op Denteh nam het Ghanese parlement een wetsvoorstel aan dat verbiedt om iemand te bestempelen als heks. Het wordt tijd dat die wet er daadwerkelijk komt.
Schrijf s.v.p. vóór 1 december 2024 naar de president van Ghana. Roep hem op om het wetsvoorstel onmiddellijk te tekenen.
Nieuwe wet moet heksenjacht stoppen
In het noorden van Ghana zijn honderden mensen, voornamelijk oudere vrouwen, op gruwelijke wijze aangevallen, vermoord of verbannen na beschuldigingen van hekserij. Velen wonen in zogenaamde ‘heksenkampen’. Beschuldigingen van hekserij zijn vaak ingegeven door bijgeloof, jaloezie en oude overtuigingen.
Het wetsvoorstel voorziet ook in ondersteuning aan beschuldigden en een voorlichtingscampagne onder de bevolking.
Download brief
To President of the Republic of Ghana |
Copy to: Embassy of Ghana |
Angola, geef activisten medische zorg
looptijd t/m 31 oktober
Op 16 september 2023 wilden de activisten Abraão Pedro Santos, Gilson Morreira, Adolfo Campos en Hermenegildo Victor José uit Angola zich aansluiten bij een solidariteitsdemonstratie. Enkele uren ervoor werden ze opgepakt. Drie dagen later veroordeelde een rechter hen zonder enig bewijs voor ‘ongehoorzaamheid en verzet tegen bevelen’. Ze kregen tot 2 jaar en 5 maanden gevangenisstraf. Drie van hen hebben dringend medische zorg nodig.
Schrijf s.v.p. vóór 1 december 2024 naar de president van Angola. Roep hem op om de vier activisten onmiddellijk vrij te laten.
Geen medische zorg
Hermenegildo Victor José, Adolfo Campos en Gilson Morreira kampen met gezondheidsproblemen. Dit komt grotendeels doordat ze geen toegang hebben tot medische zorg. Victor José heeft een rolstoel en prothese nodig. Campos kan zonder behandeling steeds minder zien. En Morreira heeft enorm veel pijn aan zijn rug en benen omdat een geplande operatie niet doorging.
Download brief
To: Minister of Justice and Human Rights |
Copy to: Embassy of the Republic of Angola |
Egypte stuurt Sudanezen terug de oorlog in
looptijd t/m 31 october
De Egyptische autoriteiten voeren sinds september 2023 een klopjacht op vluchtelingen uit Sudan die illegaal in Egypte verblijven. Ze worden massaal opgepakt en vastgehouden in geïmproviseerde gevangenissen, voordat ze onder dwang worden teruggestuurd naar Sudan. Daar wacht hen oorlog en hongersnood. Dit is in strijd met het internationaal recht. Het is bovendien onmenselijk.
Schrijf s.v.p. vóór 1 december 2024 naar de president van Egypte. Roep hem op te stoppen met de massadeportatie van illegale vluchtelingen naar Sudan.
Opgepakt en collectief uitgezet
De vluchtelingen krijgen niet de mogelijkheid om asiel aan te vragen of hun deportatie aan te vechten. De autoriteiten kijken ook niet per persoon naar de risico’s van terugkeer. Tienduizenden Sudanezen zonder papieren lopen in Egypte nog steeds het risico op detentie en gedwongen terugkeer vanwege hun migratiestatus.
Download brief
To: Minister of Interior |
Copy to: Embassy of the Arab Republic of Egypt |