Amnesty Oldenzaal

10 december Dag van de Rechten van de Mens

Ieder jaar rond 10 december komen we met Write for Rights in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We sturen honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten en vragen hun een einde te maken aan onrecht. Deze internationale actie levert elk jaar succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht.

De resultaten van de vorige Write for Rights acties

Resultaten Write for Rights actie 2023 
Write fir rights


We kijken in Oldenzaal terug op een zeer geslaagde actiemaand. Er was veel belangstelling en de mensen hebben massaal voorbedrukte brieven ondertekend of zelfs brieven geschreven bij de bibliotheek, bij de Amnesty stands in de Vijfhoek, op 2 december in het Stadhuis en op 17 december tijdens de kerstmarkt in de Plechelmus basiliek.

Alle schrijvers en ondertekenaars heel hartelijk dank.

Ook willen wij nog uitdrukkelijk bedanken de medewerkers van Stadhuis Oldenzaal, Bibliotheek Oldenzaal, De Hofkerk, De Vijfhoek en Unicef Oldenzaal,

Resultaat 2023:   geschreven brief: 235    voorbedrukte brief: 682   =  917      groetenkaart: 112
Resultaat 2022:                                 213                                       557   =  770                              127

Wilt u vaker schrijven?  Op deze site kunt u onder ‘brieven’ elke maand drie brieven downloaden, tekenen en versturen.

stand 2 december Pieten. Op zaterdag 2 december hebben wij een petitie gehouden voor Ahmed Mansoor uit de Verenigde Arabische Emiraten, (zie zijn foto en het verhaal hieronder in de lijst met de tien personen). Wij stonden  in Den Vijfhoek met een stand waar ook kerstkaarten en kaarsen gekocht konden worden. 

Drie Pieten steunden de actie voor Ahmed Mansoor en zetten hun handtekening op de petitielijst. Totaal hebben we die middag 135 handtekeningen opgehaald. 

Alle ondertekenaars; Heel hartelijk bedankt. 

 

Zaterdag 9 december was de aftrap voor 10 dagen actie voeren in Oldenzaal.
Op deze eerste dag stonden wij bij de mooi ingerichte Fietskar in de Bibliotheek en tevens was er een stand midden in het winkelcentrum thv 'Het Kruidvat'. We waren erg blij dat er veel mensen de tijd namen een voorbedrukte brief te ondertekeken en daarnaast bij de stand ook nog een pakketje kerstkaarten of kaarsen te kopen.  Kaarsen en kerstkaarten waren helaas niet te koop bij de bakkerskar. 

Alle ondertekenaars Heel Hartelijk Bedankt!

- Ahmed Mansoor uit de Emiraten
- Ana Maria Santos Cruz uit Brazilië
- Chaima Issa uit Tunesië
- R
ocky Myers  uit de verenigde Staten.
- Thapelo Mohapi uit Zuid Afrika

 IMG 20231209 133814

 

 Dinsdag 12 december Amnesty stand in het Stadhuis Het voltallige college B&W heeft de brieven getekend. 
amnesty 1 P1065071 P1065076

 

20211210 141640 Van 9 t/m 19 december stonden vier personen centraal bij de 'Fietskar' in de Bibliotheek Oldenzaal in Den Vijfhoek. Daar lagen vier voorbedrukte brieven en groetenkaarten die U kon overschrijven en/of ondertekenen.          

 

De waren de tien personen voor wie dit jaar wereldwijd hebben geschreven.  

 emiraten  

Ahmed Mansoor (Emiraten)  


Ahmed werd gearresteerd omdat hij regelmatig zijn bezorgdheid uitte over de detentie, marteling en oneerlijke processen van critici van de regering. Hij sprak over problemen binnen het rechtssysteem en over nationale wetten die internationale wetgeving schenden. Hij kreeg 10 jaar gevangenisstraf en zit hij opgesloten in een isoleercel zonder bed. De president van de Verenigde Arabische Emiraten moet Ahmed onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.  

 

 

 brazilie
Ana Maria Santos Cruz (Brazilië)  

De zoon van Ana Maria, Pedro Henrique, streed tegen racisme en politiegeweld. Dat heeft hij met de dood moeten bekopen: agenten schoten hem dood toen hij thuis lag te slapen. Ana Maria wil dat de moord op haar zoon wordt onderzocht, en de daders worden berecht. De agenten die worden verdacht van de moord op Pedro Henrique werken nog steeds bij de politie. Ana Maria wordt zelf ook bedreigd, maar ze geeft de strijd niet op. De officier van justitie moet snel een ​​onafhankelijk en onpartijdig onderzoek starten. 

 

tunesie

Chaima Issa (Tunesië) 

In de 2 jaar sinds de machtsgreep van Tunesische president Kais Saied zijn de rechtbanken niet onafhankelijk en wordt de vrijheid van meningsuiting onderdrukt. Iedereen die kritiek uit op de president, loopt het risico op gevangenisstraf. Chaima laat zich echter niet het zwijgen opleggen. Ze verzette zich in het openbaar tegen de president. Daarna werd ze gearresteerd en meer dan 4 maanden vastgehouden. Ze riskeert tientallen jaren gevangenisstraf voor het vreedzaam uiten van haar mening. De Tunesische autoriteiten moeten het onderzoek tegen Chaima onmiddellijk stopzetten


 vs Rocky Myers (Verenigde Staten) 

Rocky, een zwarte man met een verstandelijke beperking, zit al 30 jaar in de dodencel in Alabama. Hij zou een vrouw hebben vermoord, maar bewijs hiervoor ontbreekt. Rocky werd veroordeeld na tegenstrijdige getuigenissen die onder druk van de politie waren afgelegd. Een rechter legde Rocky tegen de wens van de jury de doodstraf op. Hij had geen goede rechtshulp. Doordat zijn advocaat hem na de veroordeling verliet, slaagde Rocky er niet in om op tijd beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. Rocky’s enige hoop is dat de gouverneur van Alabama genade toont.  




zuid afrika

Thapelo Mohapi (Zuid-Afrika)

Thapelo werkt voor een organisatie die opkomt voor de rechten van Zuid-Afrikanen die het economisch zwaar hebben. Veel mensen verhuizen naar de stad in de hoop er werk te vinden. Maar de kosten voor levensonderhoud zijn er hoog waardoor ze terechtkomen in huizen gemaakt van afvalmateriaal. Veel bewoners krijgen te maken met politiegeweld, gedwongen uitzettingen en slechte openbare voorzieningen. Thapelo en zijn organisatie spraken zich hierover uit. Overheidsfunctionarissen zetten anderen aan tot geweld tegen hen. Alleen al in 2022 werden drie mensen vermoord. De politie moet de intimidatie en de moorden grondig onderzoeken.   


australie

Uncle Pabai en Uncle Paul (Australië) 

De voorouders van Uncle Pabai en Uncle Paul woonden duizenden jaren op eilanden in de Torres Strait, in het noorden van Australië. Nu loopt hun manier van leven – die voor oorspronkelijke volken nauw verbonden is met land, zee en lucht – gevaar door klimaatverandering. In de Torres Strait stijgt de zeespiegel twee keer zo snel als gemiddeld. Overstromingen vernielen huizen en wegen. Het zoute zeewater maakt de tuinen waar ze hun voedsel verbouwen, onbruikbaar. Als de Australische overheid niet snel iets doet om de opwarming van de aarde af te remmen, worden de eilanden onbewoonbaar.  


kirgizie

Rita Karasartova (Kirgizië) 

Rita Karasartova wordt beschuldigd van een poging tot ‘gewelddadige omverwerping van de regering’. Daarvoor kan ze tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Uit zorgen over de toegang tot drinkwater, verzette Rita zich vreedzaam tegen een overeenkomst die de controle over een zoetwaterreservoir aan buurland Oezbekistan gaf. Daarna werd ze opgepakt. Ze bracht maanden door in een kleine cel, zonder contact met haar familie. Nu staat ze onder huisarrest. De procureur-generaal moet Rita onmiddellijk vrijlaten en alle aanklachten tegen haar intrekken.  


myanmar

Sawyeddollah (Myanmar) 

Sawyeddollah behoort tot de Rohingya, een islamitische minderheid in Myanmar die zwaar wordt gediscrimineerd. Het geweld werd zo hevig, dat Sawyeddollah en zijn familie hun land ontvluchtten. Na 15 dagen bereikten ze vluchtelingenkamp Cox’s Bazar in Bangladesh. Daar wonen ze nog steeds. Sawyeddollah studeert en voert campagne tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook. Want Facebook zorgde ervoor dat er veel haat tegen de Rohingya online verspreid kon worden. Sawyeddollah wil dat Meta herstelbetalingen doet voor zijn rol in de wreedheden en om onderwijsprogramma’s in Cox’s Bazar te financieren.  


polen

Justyna Wydrzyńska (Polen)

De zeer strenge Poolse abortuswetten dwingen veel vrouwen tot een illegale, onveilige abortus. In 2020 hielp Justyna ‘Ania’, die een gewelddadige partner had. Ze was wanhopig en wilde haar zwangerschap niet voortzetten. Justyna stuurde de vrouw haar eigen abortuspillen toe. Ania’s partner onderschepte de pillen en bracht haar daarna voor verhoor naar de politie. Justyna werd tot 8 maanden taakstraf veroordeeld. Haar veroordeling kan tot gevolg hebben dat anderen, die vrouwen helpen bij een veilige abortus, ook gestraft worden. De procureur-generaal moet alle maatregelen nemen om Justyna’s onterechte veroordeling te vernietigen. 


zwasiland

Thulani Maseko (Eswatini)

Thulani zette zich in voor de bevolking van Eswatini, het voormalige Swaziland, waar naar schatting 60 procent van de inwoners onder de armoedegrens leeft. De autoritaire koning is echter zeer rijk. Thulani uitte openlijk kritiek op de onderdrukkende wetten en op het buitensporige geweld tegen vreedzame demonstranten. Op 21 januari 2023 werd hij voor de ogen van zijn vrouw Tanele doodgeschoten. Niemand is voor de moord verantwoordelijk gehouden. De koning van Eswatini moet de moord onderzoeken en de verdachten in een eerlijk proces berechten.