Amnesty Oldenzaal

Resultaten 2025

RESULTATEN 2025

Hier een beeld welke successen wij boeken met onze schrijfacties.Het lijkt niet veel, maar het kost vaak veel tijd, inspanning en overredingskracht om regeringen te beweging iets tegen de mensenrechten schendingen te doen.

Het is dan ook heel belangrijk te blijven schrijven en daar hebben we alle hulp nodig.

  Maart
 student vrijgelaten na 57 maanden gevangenisstraf

foto en lees meer

24 maart

Egypte

Op 25 februari 2025 is Badr Mohamed vrijgelaten en herenigd met zijn familie. Hij zat sinds 2020 vast in een beruchte gevangenis.

In mei 2020 werd de Egyptische student Badr Mohamed opgepakt. Hij zat 3 jaar in voorarrest voordat zijn zaak voorkwam. Op 12 januari 2023 werd hij veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf omdat hij volgens de autoriteiten in 2013 meedeed aan een protest op het Ramsisplein in Caïro.

 mensenrechtenactiviste vrijgelaten

foto en lees meer

24 maart

Tunesië 

Op 19 februari 2025 is de Tunesische Sihem Bensedrine vrijgelaten. De mensenrechtenactivist zat sinds 1 augustus 2024 in voorlopige hechtenis

Sihem Bensedrine (74) was het hoofd van de Tunesische Waarheids- en Waardigheidscommissie (IVD), die corruptie door ambtenaren onderzocht. Vanaf het moment dat president Kaies Saied in 2021 de macht greep, uitte Bensedrine veel kritiek op de ondermijning van de rechtsstaat door de autoriteiten.

 mensenrechtenverdediger vrijgelaten uit de gevangenis

foto en lees meer

20 maart

Turkije

Op 4 maart 2025 is mensenrechtenverdediger Nimet Tanrıkulu vrijgelaten uit de gevangenis in Ankara. Ze zat sinds 29 november 2024 in voorarrest, op beschuldiging van “lidmaatschap van een terroristische organisatie”.

Nimet Tanrıkulu is een prominente mensenrechten- en vrouwenrechtenactiviste en een van de oprichters van de Mensenrechtenvereniging in Turkije. Ze is ook een prominente supporter van de zaterdagmoeders, een actiegroep bestaande uit familieleden van slachtoffers van gedwongen verdwijningen en hun aanhangers.

 Omzetting doodstraf is eerste stap naar gerechtigheid voor Rocky Myers

foto en lees  meer

3 maart

VS

Gouverneur Kay Ivey van de Amerikaanse staat Alabama heeft afgelopen vrijdag 28 februari de doodstraf van Robin ‘Rocky’ Myers omgezet in levenslange gevangenisstraf. Ze zei dat er te veel vragen waren over zijn schuld om de executie te laten doorgaan.

Rocky Myers, een zwarte man met een verstandelijke beperking, zat sinds 1994 in de dodencel. Dit ondanks een ondeugdelijk proces en geen bewijs dat hem direct in verband bracht met de misdaad waarvoor hij was veroordeeld.

Februari


Rapport Amnesty over spyware beweegt Cellebrite tot stopzetten activiteiten in Servië.

Foto en lees meer

28 februari

Servië

De digitale forensische apparatuur van Cellebrite wordt vanaf 25 februari niet meer ingezet in Servië. Dit doet het bedrijf naar aanleiding van een rapport van Amnesty International over het misbruik van de spyware en digitale tools van Cellebrite door de Servische autoriteiten. Zij gebruikten deze om activisten en journalisten onrechtmatig af te luisteren en hacken.




Oud Amnesty-voorzitter Taner Kılıç na 8 jaar eindelijk vrijgesproken

Foto en lees meer

27 februari

Turkije

Na een proces dat bijna 8 jaar duurde, is de voormalige voorzitter van Amnesty Turkije, Taner Kılıç, vandaag eindelijk vrijgesproken. Zijn zaak is een voorbeeld van de politiek gemotiveerde pogingen van de Turkse autoriteiten om mensenrechtenverdedigers te criminaliseren.  

Taner Kılıç, een mensenrechtenadvocaat en voormalig voorzitter van Amnesty Intenrational Turkije, werd in juni 2017 gearresteerd. Hij zat meer dan 14 maanden in de gevangenis. Ondanks een compleet gebrek aan bewijs werd hij in juli 2020 veroordeeld voor ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ en kreeg hij een gevangenisstraf van meer dan 6 jaar opgelegd.  



Vrijspraak voor Şebnem Korur Fincancı 

Foto en lees meer

21 februari

Turkije

Şebnem Korur Fincancı, een Turkse hoogleraar forensische geneeskunde was ervan beschuldigd ‘de Turkse staat in het openbaar te hebben vernederd’, onder artikel 301 van de Turkse strafwet.

Amnesty International voerde intensief actie voor haar, onder meer tijdens de afgelopen editie van de wereldwijde schrijfactie Write for Rights.  



Vrijspraak van drie aangeklaagden in de Gezi-zaak


Foto en lees meer

13 februari

Turkije

Mücella Yapıcı, Hakan Altınay en Yiğit Ekmekçi werden in april 2022 in Turkije veroordeeld tot gevangenisstraffen van 18 jaar vanwege hun betrokkenheid bij de protesten in het Gezi Park in Istanbul in 2013. Zij zouden ‘pogingen hebben gedaan om de regering omver te werpen’. Hun veroordelingen werden in september 2024 ingetrokken. Nu zijn alle drie vrijgesproken.  



Salma al-Shehab na vier jaar vrijgelaten


Foto en lees meer

11 februari

Saudi-Arabië

Salma al-Shehab is vrijgelaten. De Saudische zat meer dan vier jaar gevangen op beschuldiging van terrorisme omdat ze had getweet over vrouwenrechten.

Salma al-Shebab bracht bijna 300 dagen in eenzame opsluiting door, kreeg geen juridische hulp of advocaat, werd herhaaldelijk veroordeeld op beschuldiging van terrorisme. Ze kreeg een gevangenisstraf van 34 jaar, die later werd teruggebracht tot 27 jaar. 

 

Mohammed al-Halabi vrijgelaten

Foto en lees meer

10 februari

Israël/bezet Palestijns Gebied

Na bijna negen jaar onterechte gevangenschap is Mohammed al-Halabi, voormalige directeur in Gaza van de humanitaire organisatie World Vision, vrijgelaten.

Mohammed al-Halabi kwam vrij bij een uitwisseling van Palestijnse gevangenen en Israëlische gijzelaars. Hiermee komt een einde aan jaren van onrecht, verklaarde Amnesty International. Amnesty blijft oproepen tot de onmiddellijke vrijlating van alle burgergijzelaars in Gaza en alle Palestijnen die willekeurig gevangenzitten in Israël.  



Vier demonstranten vrijgelaten

Foto en lees meer
4 februari

Cuba 

Op 15 januari 2025 lieten de Cubaanse autoriteiten José Daniel Ferrer, Luis Robles, Félix Navarro en Donaida Pérez Paseiro vrij uit de gevangenis. Dit gebeurde na gesprekken met het Vaticaan en onderhandelingen met de Verenigde Staten.

De Cubaanse autoriteiten kondigden na de gesprekken met het Vaticaan en de VS aan dat 553 gevangenen strafrechtelijke voordelen zouden krijgen. Velen van hen zijn opgepakt tijdens anti-regeringsprotesten in 2021.



Activist Xu Yan vrijgekomen

Foto en lees meer

4 februari

China

De Chinese activist Xu Yan is op 13 januari vrijgelaten. Ze had toen haar gevangenisstraf van 1 jaar en 9 maanden uitgezeten. Haar man, mensenrechtenadvocaat Yu Wensheng, zit nog vast.

Eindelijk kon Xu Yan weer terug naar haar huis in Beijing en haar zoon weer in de armen sluiten. Tijdens de gevangenschap van zijn ouders woonde hij onder streng toezicht van de politie. Door de situatie leed hij aan zware depressies.



Septia Dwi Pertiwi vrijgesproken

Foto en lees meer
3 februari

Indonesië

Op 22 januari heeft een Indonesische rechtbank Septia Dwi Pertiwi vrijgesproken. Ze zat in detentie omdat ze kritiek had geuit op haar werkgever.

Dwi Pertiwi werkte bij boekhouderskantoor PT Hive Five in Jakarta. Nadat ze ontslag had genomen bekritiseerde ze haar voormalige werkgever op sociale media. Ze zei dat PT Hive Five zijn werknemers onderbetaalde en hun rechten verwaarloosde. Het bedrijf deed daarop aangifte van laster.

  Januari

Journalist Ahmad Maher vrijgelaten

Foto en lees meer

23 januari

Jemen

Op 18 januari 2025 is journalist Ahmad Maher vrijgelaten uit de Bir Ahmadgevangenis in Aden, Jemen.

Ahmad Maher werd op 28 mei 2024 na een zeer oneerlijk proces veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Hij werd beschuldiging van het verspreiden van onjuist en misleidend nieuws, een misdrijf dat niet erkend wordt door het internationaal recht. Ook zou hij identiteitsdocumenten hebben vervalst.



Forse strafvermindering voor Saudische vrouwenrechtenactivist Salma al-Shehab 

Foto en lees meer

23 januari

Saudi-Arabië

Eind 2024 werd de gevangenisstraf van de Saudische Salma al-Shehab verlaagd van 27 naar 4 jaar. Al-Shehab zit sinds januari 2021 vast vanwege haar tweets over vrouwenrechten. Door de strafvermindering kan ze elk moment vrijkomen.  



Mensenrechtenverdediger Mohammed al-Qahtani eindelijk vrij 

Foto en lees meer

21 januari

Saudi Arabië 

Mohammed al-Qahtani, medeoprichter en voorzitter van de Saudische Vereniging voor Politieke– en Burgerrechten (ACPRA), is eindelijk vrij. Hij zat sinds maart 2013 gevangen omdat hij kritiek had op de autoriteiten van Saudi-Arabië. Op 7 januari 2025 werd hij vrijgelaten. Wel heeft hij nog een reisverbod van 10 jaar, waardoor hij niet bij zijn familie in de VS kan zijn.

 

Gevangenisstraf Leonard Peltier omgezet naar huisarrest

Foto en lees meer

21 januari

Verenigde Staten 

Voordat oud-president Biden zijn taken neerlegde, heeft hij de levenslange gevangenisstraf van activist en inheemse leider Leonard Peltier omgezet.  

“Oud-president Biden deed het juiste door de levenslange straf van Leonard Peltier om te zetten”, zegt Paul O’Brien van Amnesty International USA. “Zijn rechtszaak was omgeven door ernstige zorgen op het gebied van mensenrechten. Amnesty International roept de Amerikaanse regering al jaren op om Peltier clementie te verlenen.” 

Dorgelesse Nguessan vrijgelaten na celstraf voor vreedzaam protest

Foto en lees meer

20 januari

Kameroen: Dorgelesse Nguessan vrijgelaten na celstraf voor vreedzaam protest

Dorgelesse Nguessan is op 16 januari na 4 jaar celstraf vervroegd vrijgelaten. De 39-jarige kapster en alleenstaande moeder werd in 2020 willekeurig gearresteerd voor deelname aan een vreedzaam protest.

In september 2020 werden meer dan 500 mensen, onder wie Dorgelesse, gearresteerd omdat ze hadden deelgenomen aan protesten georganiseerd door de oppositiepartij ‘Movement for the Renaissance of Cameroon’ (MRC).

We schreven voor haar in de Write for Rights actie 2022.

 
Duits-Iraanse activiste Nahid Taghavi eindelijk vrij!

Foto en lees meer

14 januari

Iran

Vrouwenrechtenactivist Nahid Taghavi is na meer dan 1.500 dagen gevangenschap in Iran vrijgelaten. Op 12 januari keerde ze terug naar Duitsland, waar ze woont.  

Nahid Taghavi is al sinds haar studententijd politiek actief, woont in Keulen en werd tijdens een bezoek aan Iran in oktober 2020 gearresteerd. Ze werd na een oneerlijke rechtszaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en acht maanden voor het behoren tot een “illegale groep” en het uitvoeren van “propaganda-activiteiten tegen de staat”. Dit waren verzonnen aanklachten. Nahid Taghavi werd gemarteld en maandenlang in eenzame opsluiting vastgehouden.  



Neth Nahara en anderen vrij!

Foto en lees meer

8 januari 25

Angola

Vijf critici van de Angolese regering zijn na meer dan een jaar gevangenisstraf vrijgelaten. Onder hen Neth Nahara, voor wie Amnesty International wereldwijd in actie kwam tijdens Write for Rights. 

“Eindelijk zijn Neth Nahara, Adolfo Campos, Gildo das Ruas, Tanaice Neutro en Pensador vrij. We zijn heel blij dat ze weer thuis bij hun geliefden zijn”, zegt Sarah Jackson van Amnesty International.  

We schreven voor haar in de Write for Rights actie 2024.

 
Elf mannen overgebracht van Guantánamo Bay naar Oman

Foto en lees meer

7 januari 25

Verenigde Staten

De Amerikaanse autoriteiten hebben elf mannen vanuit het detentiecentrum op Guantánamo Bay overgebracht naar Oman. De mannen in kwestie komen uit Jemen, maar kunnen vanwege de situatie daar nu niet naar hun eigen land terugkeren.  

De mannen zaten meer dan twintig jaar gevangen op Guantánamo Bay, Cuba, zonder enige vorm van proces of aanklacht. Ze werden gearresteerd in het kader van de zogenaamde ‘war on terror’.