Amnesty Oldenzaal

RESULTATEN 2024

Hier een beeld welke resultaten wij boeken met onze schrijfacties.

Het lijkt niet veel, maar het kost vaak veel tijd, inspanning en overredingskracht om regeringen te beweging iets tegen de mensenrechten schendingen te doen.

Het is dan ook heel belangrijk te blijven schrijven en daar hebben we alle hulp nodig.

GOED NIEUWS 2024        
         

  Oktober
nov gn japan 24

Hoopvol nieuws voor lgbtqia+-koppels die willen trouwen

30 oktober

Japan

Het Hooggerechtshof van Tokio heeft in een uitspraak bevestigd dat het Japanse verbod op huwelijken tussen mensen van dezelfde sekse in strijd is met de grondwet.

‘Dit besluit is een belangrijke stap naar huwelijken voor mensen van dezelfde sekse in Japan’, zegt Boram Jang van Amnesty International. ‘Het biedt nieuwe hoop voor koppels in het hele land.’ 

Lees meer

nov gn vietnam 24

Ondernemer en activist Tran Huynh Duy Thuc eindelijk vrij
28 oktober

Vietnam

Op 20 september is Tran Huynh Duy Thuc vrijgekomen. De ondernemer en activist werd in 2009 opgepakt omdat hij blogs schreef over politieke en economische kwesties in Vietnam.

Thuc was oprichter en algemeen directeur van twee IT-bedrijven. Samen met een andere prominente activist en oude vriend, Le Thang Long, richtte Thuc de ‘Chan onderzoeksgroep’ op, die zich richtte op sociaal-politieke analyse.

Lees meer

nov gn guatemala 24

Journalist José Rubén Zamora uit Guatemala is vrij

24 oktober

Guatemala

In Guatemala is op 19 oktober de prominente journalist José Rubén Zamora vervroegd vrijgelaten. Hij heeft 800 dagen gevangengezeten op grond van valse aanklachten. Amnesty International voerde actie voor zijn vrijlating.

Op 22 juli 2022 werd de 68-jarige journalist José Rubén Zamora gearresteerd. 

Lees meer

nov gn afghanistan 24

Onderwijsactivisten vrijgelaten

22 oktober

Afghanistan

Na maanden van willekeurige detentie zijn de onderwijsactivisten Ahmad Fahim Azimi en Seddiqullah Afghan vrijgelaten.

Azimi (rechts op foto) en Afghan werken voor de onderwijsorganisatie Fekre Behtar. De twee onderwijsactivisten werden op 17 oktober 2023 willekeurig gearresteerd in hun kantoor in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze werden ervan beschuldigd de de facto Taliban-autoriteiten tegen te werken. 

Lees meer

nov gn egypte 24
Mahmoud Hussein uit is vrij

17 oktober

Egypte

Tijdens een demonstratie in 2014 droeg de toen 18-jarige Mahmoud Hussein een T-shirt met daarop een slogan tegen marteling. Hij werd daarom opgepakt en gemarteld. Nu, tien jaar later, is hij eindelijk vrij.

Mahmoud Hussein nam in januari 2014 deel aan een protest tegen de Moslimbroederschap en het militaire regime in Egypte. Op weg naar huis werd hij opgepakt omdat hij een T-shirt droeg met de tekst ‘Land zonder Marteling’ en een sjaal met het logo van de Egyptische revolutie van 2011.

Lees meer

nov gn nederland 24

Kabinet wil psychisch geweld strafbaar stellen
17 oktober

Nederland

Goed nieuws uit Den Haag: na veel aandringen van de Tweede Kamer gaat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan de slag met een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Amnesty drong daar al langere tijd op aan. Psychisch geweld gaat vaak vooraf aan andere ernstigere vormen van gendergerelateerd geweld, zoals femicide (vrouwenmoord).

Lees meer
nov gn israel 24

Palestijnse chirurg Khaled Al Serr is vrij
10 oktober 

Israël

Op 30 september 2024 werd de Palestijnse chirurg Khaled Al Serr vrijgelaten uit Israëlische gevangenschap. Hij was zes maanden opgesloten zonder aanklacht of proces. Al Serr werd op 25 maart 2024 samen met ander medisch personeel willekeurig opgepakt toen het Israëlische leger het ziekenhuis in Gaza waar hij werkte binnenviel.



Lees meer

  September 
okt gn japan 24

vrijspraak voor Iwao Hakamada na 45 jaar dodencel

26 september

Goed nieuws Japan

Op 26 september werd de 88-jarige Iwao Hakamada vrijgesproken door de rechtbank van het Shizuoka district in Japan. Hij bracht meer dan 45 jaar door in de gevangenis, wachtend op zijn executie. Amnesty International voerde meer dan 15 jaar actie voor hem.

‘We zijn ontzettend blij met het besluit van de rechtbank om Iwao Hakamada vrij te spreken’, zegt Boram Jang van Amnesty International. ‘Dit vonnis is een belangrijke erkenning van het vreselijke onrecht dat Hakamada tijdens het grootste deel van zijn leven heeft moeten doorstaan. Er komt nu een einde aan het inspirerende gevecht van zijn zus Hideko om zijn naam te zuiveren, en van alle andere mensen die hem steunden.’

lees meer

okt gn marokko 24

Marokko laat journalisten en mensenrechtenactivisten vrij

18 september

Marokko

Goed nieuws: op 29 juli 2024 lieten de Marokkaanse autoriteiten een aantal journalisten, klokkenluiders en activisten vrij. De koning verleende hun gratie. Onder hen waren de journalisten Omar RadiTaoufik Bouachrine en Soulaimane Raissouni en de mensenrechtenactivist Saida El Alami. Met name voor Omar Radi voerde Amnesty International regelmatig actie.

De Marokkaanse autoriteiten treiteren en intimideren activisten door middel van ongegronde strafrechtelijke onderzoeken en valse aanklachten. Daarmee proberen ze kritische stemmen het zwijgen op te leggen en vreedzaam activisme de kop in te drukken. 

lees meer

  Augustus

sept myanmar gn 24

Sawyeddollah studeert nu veilig in New York

28 augustus

Myanmar

Amnesty International ontving het geweldige nieuws dat de Rohingya mensenrechtenactivist Sawyeddollah op 19 augustus 2024 veilig is aangekomen in New York. Daar kan hij zijn droom om te studeren eindelijk waarmaken. Amnesty werkte er maandenlang hard aan om dit voor elkaar te krijgen.

Lees meer

sept burundi gn 24

Floriane Irangabiye vrij!

19 augustus

Burundi

Floriane Irangabiye, een journalist uit Burundi, is op 16 augustus eindelijk uit de gevangenis vrijgelaten. Amnesty International verwelkomt dit nieuws, maar is van mening dat zij al veel eerder vrijgelaten had moeten worden.

lees meer

sept saudi arabie gn 24

doodstraf Al-Ghamdi ingetrokken

9 augustus

Saudi-Arabië

Het Bijzonder Gerechtshof van Beroep in Saudi-Arabië heeft het doodvonnis tegen de 55-jarige gepensioneerde leraar Mohammad bin Nasser al-Ghamdi vernietigd. Amnesty International blijft erop aandringen om hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. (Als u hierop klikt kunt u een petitie ondertekenen)

Mohammad bin Nasser al-Ghamdi’s zogenaamde “misdaad” was het uiten van zijn mening op sociale media. Hij had nooit vervolgd mogen worden, laat staan ter dood veroordeeld,’ zegt Dana Ahmed van Amnesty International.

lees meer

aug 2 gn rusland

laat vrijlating activisten het begin zijn

2 augustus

Rusland

Op 1 augustus hebben de autoriteiten in Moskou en Minsk in het kader van een ruilovereenkomst tussen Rusland en Wit-Rusland enerzijds en Duitsland, Noorwegen, Polen, Slovenië en de VS anderzijds zestien gevangenen gratie verleend en vrijgelaten.

Het gaat onder anderen om de Russische activisten en mensenrechtenverdedigers Oleg OrlovAleksandra (Sasha) SkochilenkoLilia Chanysheva, Ksenia Fadeeva, Vladimir Kara-MurzaAndrei Pivovarov en Ilya Yashin, en de journalisten Evan Gershkovich en Alsu Kurmasheva.

  Juli
  In deze maand zijn er jammergenoeg geen GOED NIEUWS berichten te melden
  Juni
juli gn assange

‘Positief nieuws’: Julian Assange vrijgelaten

26 juni

Engeland

Op 25 juni 2024 werd Julian Assange vrijgelaten uit de zwaarbewaakte Belmarsh-gevangenis in Engeland. Assange zat vijf jaar vast in deze gevangenis, op aanklachten van onder meer spionage.
Amnesty International is blij met het nieuws dat Julian Assange na vijf jaar gevangenis in het Verenigd Koninkrijk is vrijgelaten, en dat er voor hem en zijn familieleden een einde komt aan deze periode.

Lees meer

juli gn namibie

uitspraak ‘sodomie’-zaak overwinning voor de mensenrechten

24 juni

Namibië

Seks met mensen van hetzelfde geslacht is niet langer strafbaar in Namibië. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat anti-lhbtqia+-wetten in strijd zijn met de grondwet. Het gaat om wetten uit het koloniale tijdperk rondom ‘sodomie’ en ‘onnatuurlijke overtredingen’.

Lees meer
juli gn jemen

Abdulwahab Mohammad Qatran vrijgelaten

 20 juni

Jemen

Abdulwahab Mohammad Qatran, een rechter uit Jemen, is vrijgelaten door de de facto Houthi-autoriteiten. Hij zat meer dan vijf maanden vast in willekeurige detentie in een door de Houthi gerund veiligheidsdetentiecentrum in de hoofdstad Sana’a.

Lees meer
juli gn kirgizie

Rita Karasartova en anderen vrijgesproken

18 juni

Kirgizië

Rita Karasartova en ten minste 22 andere vreedzame demonstranten en critici die werden aangeklaagd in de zogenaamde ‘Kempir-Abad’-zaak zijn vrijgesproken. Op 10 juni eisten de aanklagers nog 20 jaar gevangenisstraf tegen de groep. Ze werden onder meer aangeklaagd voor het ‘plannen van massale opstanden’.

Lees meer

juli gn jordanie

Student journalistiek Atiya Salem vrijgelaten

11 juni

Jordanië

Na 50 dagen willekeurige detentie is in Jordanië op 29 mei de Syrische student journalistiek Atiya Mohammad Abu Salem vrijgelaten.  

Atiya Mohammad Abu Salem, die naast student ook freelance filmmaker is, werd opgepakt toen hij een pro-Palestina protest wilde filmen. Hij kreeg de reden van zijn arrestatie niet te horen. De autoriteiten dreigden hem uit te zetten naar zijn geboorteland Syrië waar hij 12 jaar geleden vandaan vluchtte. Als hij terug wordt gestuurd naar Syrië loopt hij een groot risico op marteling en willekeurige opsluiting.

Lees meer
juli gn marokko

Mensenrechtenverdediger Rida Benotmane vrijgekomen

3 juni

Marokko

Rida Benotmane is na 18 maanden celstraf vrijgekomen. Hij zat zijn straf volledig uit. De Marokkaanse journalist en mensenrechtenverdediger zat vast omdat hij in 2021 op social media kritiek uitte op de Marokkaanse overheid.

Lees meer

  Mei

juni gn zimbabwe 24

Zes studenten definitief vrij

21 mei 2024

Zimbabwe

In Zimbabwe zijn zes studenten definitief vrijgesproken. De studenten werden in mei en juni 2023 gearresteerd na een vreedzaam protest aan hun universiteit.

Op 15 mei 2023 vond bij de Universiteit van Zimbabwe in de hoofdstad Harare een protest plaats. In het protest riepen de studenten op tot het beëindigen van de vervolging van oppositieleiders en de vrijlating van parlementslid Job Sikhala van de Burgercoalitie voor Verandering.

Lees meer

juni gn afganistan 24

Vier vrouwelijke mensenrechtenverdedigers vrijgelaten


13 mei 2024

Afghanistan

Na maanden onterechte gevangenschap zijn in Afghanistan Zholia Parsi, Neda Parwani, Parisa Azada en Manizha Seddiqi vrijgelaten.

De vier prominente vrouwelijke mensenrechtenverdedigers werden tussen september en november 2023 door de Taliban gearresteerd. Ze werden niet beschuldigd van strafbare feiten, maar toch opgesloten. Ze kregen geen toegang tot advocaten en hun families mochten niet regelmatig bezoeken. Ook de familieleden van Neda en Zholia werden gearresteerd.

Lees meer
  April 
mei gn burkina faso 24


Mensenrechtenverdediger Daouda Diallo vrijgelaten

16 mei

Burkina Faso: 

In Burkina Faso is Daouda Diallo vrijgelaten. De mensenrechtenverdediger werd op 1 december 2023 ontvoerd en in het leger gedwongen.

Daouda Diallo werd ontvoerd door veiligheidstroepen in burgerkleding. Dit gebeurde toen hij zijn paspoort aan het vernieuwen was bij het paspoortkantoor in Ouagadougou, de hoofdstad van het land. Hij werd naar een onbekende locatie gebracht. Drie dagen later circuleerde er een foto van hem op sociale media waarop hij militaire kleding en een wapen droeg.

lees meer

april gn congo

journalist Stanis Bujakera is vrij

5 april

Democratische Republiek Congo

Journalist Stanis Bujakera is na bijna 7 maanden onterechte gevangenisstraf vrijgelaten.

Bujakera’s gevangenschap wordt gezien als een aanslag op de persvrijheid. De journalist werd opgepakt en ondervraagd over een artikel waarin een gelekt document wordt geciteerd. Zijn naam staat niet eens vermeld als auteur van het betreffende artikel.

lees meer

  Maart
20 mrt gn nederland

Eerste Kamer neemt Wet seksuele misdrijven aan

20 maart

Nederland

Op 19 maart 2024 stemde de Eerste Kamer over de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Die wet werd met 73 stemmen voor en 2 stemmen tegen aangenomen. Een belangrijke wijziging in de wet gaat hiermee doorgevoerd worden: niet langer staat dwang centraal in het verkrachtingsdelict, maar het ontbreken van consent (wederzijdse instemming). Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen seksueel geweld, en voor slachtoffers hiervan.

lees meer

14 mrt gn india

mensenrechtenverdediger Saibaba eindelijk vrijgesproken

14 maart

India

Na meer dan 7 jaar gevangenschap is Gokarakonda Naga Saibaba, voormalig professor van de Universiteit van Delhi, eindelijk vrijgesproken. Saibaba was tot levenslang veroordeeld omdat hij banden zou hebben met verboden maoïstische organisaties. Dat was slechts een excuus om hem op te sluiten vanwege zijn activisme.

lees meer
6 mrt gn israel

Palestijnse mensenrechtenverdediger Munther Amira vrij

6 maart

Israël

Tussen al het slechte nieuws uit Israël en Palestina is er soms ook nog goed nieuws uit die landen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever lieten de Israëlische autoriteiten de Palestijnse mensenrechtenactivist Munther Amira vrij, nadat hij twee en een halve maand in willekeurige detentie had gezeten.

Op 18 december vielen Israëlische soldaten het huis van Amira in een vluchtelingenkamp in Bethlehem binnen. Ze bonden zijn kinderen vast en mishandelden zijn broer.

lees meer

5 mrt gn irak

Journalist Guhdar Zebari vrijgelaten in Iraaks Koerdistan

5 maart

Irak

Op 17 februari hebben de autoriteiten van de Koerdische Autonome Regio journalist Guhdar Zebari vrijgelaten. Hij zat meer dan 3 jaar onterecht gevangen. Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating.

Op 7 oktober 2020 werden Guhdar Zebari en vier andere activisten en journalisten gearresteerd door de Asayish, de belangrijkste veiligheids- en inlichtingendienst van Iraaks Koerdistan. 

lees meer

  Februari 2024
mrt gn venezuela 24

Activist Gabriel Blanco stuurt ‘broederlijke knuffel’ na vrijlating

15 februari

Venezuela

Guillermo Zárraga en Gabriel Blanco uit Venezuela zijn eindelijk herenigd met hun families. De twee mannen die opkwamen voor arbeidsrechten in hun land zaten jarenlang onterecht in de gevangenis. Op 20 december 2023 werden ze om onduidelijke redenen vrijgelaten. Wel moeten ze zich nog aan een aantal voorschriften houden.

lees meer

8 feb zimbabwe gn

Zimbabwe stap dichterbij afschaffing van de doodstraf
8 februari

Zimbabwe

Het kabinet van Zimbabwe steunt het afschaffen van de doodstraf. Het parlement moet dit besluit nog wel omzetten in wetgeving.

Khanyo Farise van Amnesty International toont zich verheugd over deze ontwikkeling: ‘Zimbabwe heeft de juiste stap gezet om een einde te maken aan deze afschuwelijke en onmenselijke vorm van bestraffing, waarvoor geen plaats is in onze wereld.’

Lees meer
  Januari 2024
jan gn andorra 24

abortusactivist Vanessa Mendoza Cortés vrijgesproken


17 januari 2024

Andorra 

Abortusactivist Vanessa Mendoza Cortés, werd in Andorra aangeklaagd wegens smaad, maar is vandaag vrijgesproken. Amnesty International is blij met deze overwinning, maar benadrukt ook dat Vanessa Mendoza Cortés nooit aangeklaagd had mogen worden.

lees meer

feb gn indonesie 23

Vrijspraak mensenrechtenverdedigers biedt nieuwe hoop voor de mensenrechten 



8 januari 2024

Indonesië

In Indonesië zijn mensenrechtenverdedigers Haris Azhar en Fatia Maulidiyanti vrijgesproken van laster. Ze werden daarvan beschuldigd door een lid van het Indonesische kabinet.

In een reactie op het oordeel van de rechter zei Usman Hamid, directeur van Amnesty Indonesië: ‘Dit biedt nieuwe hoop. Na recente incidenten waarbij mensen werden geïntimideerd die hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenden, zijn de vrijspraken van vandaag een duidelijke boodschap aan de Indonesische autoriteiten.’

lees meer  
feb fn guatemala 24


Vrijspraak gewetensgevangene Virginia Laparra is triomf voor gerechtigheid
4 januari 2024

Guatemala: 

Op 3 januari 2024 besloot een rechter in Guatemala City tot de onmiddellijke vrijlating van voormalig anticorruptie-aanklager Virginia Laparra. Ze zette zich in tegen corruptie en straffeloosheid in Guatemala en werd onterecht veroordeeld tot 4 jaar cel voor machtsmisbruik.

‘Virginia Laparra had nog geen dag in de gevangenis mogen zitten’, reageert Ana Piquer van Amnesty International. ‘Het is fantastisch nieuws dat ze herenigd kan worden met haar naasten, nadat ze bijna twee jaar als gewetensgevangene vastzat

lees meer