Amnesty Oldenzaal

TERUGBLIK OP WRITE FOR RIGHTS 2020

Ook dit jaar hebben wij weer actie gevoerd maar op een wel heel andere manier dan voorgaande jaren. Geen stands in de Vijfhoek en op 10 december geen stand in het Gemeentehuis en de kerstmarkt in de Plechelmus ging ook niet door. Alleen tijdens de openinging van de Bibliotheek in de Vijfhoek heeft Burgemeester Welman op 7 december nog enkele brieven voor deze actie ondertekend. Zelfs in de periode dat de bibliotheek beperkt toegankelijk was hebben mensen nog ondertekende en handgeschreven brieven afgeleverd. Alle briefschrijvers heel hartelijk bedankt. 

Wel hebben we op 1 december, na afloop van de film 'Adam', 18 handtekeningen verzameld, waarvoor ook hartelijk dank

(Er waren 30 bezoekers aanwezig)

 

Screenshot 20201125 142015 Chrome 1 2

 

DSC04968 2

Vanaf 7 december kon men voor 

Germain Rukuki (Burundi),
Nassima al-Sada (Saudi-Arabië), 
Popi Qwabe en Bongeka Phungula (Zuid-Afrika), 
Idris Katthak (Pakistan)  
Gustavo Gatica (Chili))

brieven ondertekenen en deze in de speciale brievenbus deponeren.       

Na de opening van de nieuwe bibliotheek in 'In Den Vijfhoek', hebben burgemeester

P. Welman en wethouder Renkema de eerste handtekeningen op brieven voor onderstaande personen gezet.   

Vanaf deze dag hebben veel mensen hun voorbeeld gevolgd.

 

w4r1  w4r2  w4r3 


Totaal hebben we in 2020 606 getekende brieven opgehaald
(in 2019 waren dat er 372)
waarvan 349 met de hand geschreven en 296 groetenkaarten. Dit grote succes is ook te danken aan de vele schrijfpakketjes die in verband met de Corona bij mensen in de brievenbus zijn gedeponeerd.  

Alle briefschrijvers en ondertekenaars erg bedankt voor dit enorme succes. 

Wij schreven voor de volgende mensen:

algerije khaled dradeni 40 journalist

 Voorlopig vrij  22-2-1021

Lees mee

Khaled Drareni (Algerije)

Tot aan de coronacrisis ging de vreedzame protestbeweging Hirak in Algerije iedere week de straat op. Ze demonstreerden voor een nieuwe grondwet, tegen corruptie en voor het aftreden van de president. Journalist Khaled Drareni deed verslag van het harde politieoptreden tegen de demonstranten. Dat beviel de autoriteiten niet. Hij werd beschuldigd van het ‘aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst’ en kreeg daarvoor 2 jaar gevangenisstraf.

30 brieven en 30 groetenkaarten

                                     -------------------------

Journalist Khaled Drareni kwam vrij

De Algerijnse journalist Khaled Drareni werd op 18 februari 2021 vrijgelaten na een presidentieel pardon. Het Hooggerechtshof bekeek zijn dossier op 25 maart opnieuw, vernietigde het vonnis (2 jaar gevangenisstraf) en beval het Hof van Beroep de zaak over te doen. Drareni deed begin 2020 verslag van protesten tegen corruptie en van het harde politieoptreden daartegen. Dat was de autoriteiten een doorn in het oog. Drareni werd opgepakt en veroordeeld tot 2 jaar cel. Tijdens Write for Rights 2020 schreven honderdduizenden mensen voor zijn vrijlating. Nu zijn hij en tientallen andere gevangenen vrijgelaten. Khaleds zaak moet nog voor de rechter komen.

Idris Khattak (Pakistan)

In Pakistan ontvoeren de autoriteiten geregeld mensenrechtenverdedigers. Zo leggen ze hun het zwijgen op. Idris Khattak deed onderzoek naar deze gedwongen verdwijningen. In 2019 verdween hij zélf. Uiteindelijk gaven de autoriteiten toe dat ze hem gevangenhouden. Maar ze zeggen nog steeds niet waar hij precies zit. Zijn familie vreest dat Idris wordt beschuldigd van spionage. Daarvoor kan hij een gevangenisstraf van 14 jaar krijgen, of zelfs de doodstraf.

78 brieven en 30 groetenkaarten

                                     -------------------------

Idris Khattak ontmoet zijn dochter

De autoriteiten van Pakistan lieten weten waar Idris Khattak gevangenzit en zijn dochter mocht hem een keer ontmoeten. Ook maakten ze de reden van zijn vervolging bekend: een ontmoeting met een EU-diplomaat 10 jaar geleden. Daarnaast vroeg de Speciale VN-Rapporteur drie keer  aandacht voor zijn zaak bij de Pakistaanse autoriteiten. Dat is een unicum aangezien de rapporteur zich vrijwel nooit bemoeit met individuele zaken, laat staan drie keer. Een tegenvaller is dat Idris nog steeds berecht wordt voor een militaire rechtbank, terwijl dat een civiele rechtbank zou moeten zijn. Wel wordt hij bijgestaan door een advocaat die hij zelf heeft mogen kiezen.

pakistan idris khattak 55 mensenrechtenactivist
malta el hiblu drie jongeren die libie ontvluchtten en als bemiddelaar optrden aan boord van eens schip

De El Hiblu 3 (Malta)

Drie tieners ontvluchtten het geweld en marteling in de vluchtelingencentra in Libië. Met honderd anderen stapten ze aan boord van een rubberbootje richting Europa. Ze werden opgepikt door de olietanker El Hiblu 1, die dreigde hen naar Libië terug te brengen. De tieners – de El Hiblu 3 – zorgden dat iedereen aan boord kalm bleef en overtuigden de kapitein om naar Malta te varen. Daar werden ze gearresteerd, omdat ze de tanker met geweld zouden hebben gekaapt. Ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

31 brieven en 30 groetenkaarten

Melike Balkan en Özgür Gür (Turkije)

Biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor lhbti’ers van de universiteit van Ankara. De groep organiseerde een Pride sit-in op de campus, omdat de universiteit de jaarlijkse Pride-mars verbood. De universiteit schakelde de politie in. De agenten gebruikten buitensporig veel geweld tegen de vreedzame demonstranten en verrichtten arrestaties. Melike en Özgür en 18 anderen kunnen 3 jaar celstraf krijgen.

31 brieven en 30 groetenkaarten

                                     ------------------------- 

Vrijspraak voor Melike en Özgür

De acties voor de Turkse lhbti-activisten Melike Balkan en Özgur Gür zorgden ervoor dat zij ongelooflijk veel aandacht kregen voor hun standpunten. De social mediakanalen van hun organisatie METU LGBTI+ Solidarity werd overspoeld met steunbetuigingen en mensen die meededen aan hun acties. En in oktober 2021 volgde het mooiste nieuws: Melike, Özgur en alle anderen die terechtstonden voor hun deelname aan een Pride-bijeenkomst werden vrijgesproken! Een enorme opluchting, want ze hadden 3 jaar cel kunnen krijgen.

turkije melike balkan 24 en ozgur gur 25 studenten biologie en lgbti activisten 2

chili gustavo gatica 22 student psychologie

Gustavo Gatica (Chili)

In 2019 ging psychologiestudent Gustavo Gatica de straat op, samen met honderdduizenden andere Chilenen. Ze protesteerden tegen een aangekondigde verhoging van de prijs voor het openbaar vervoer en tegen de ongelijkheid in het land. De politie trad hard op en schoot met rubberkogels op de demonstranten. Een regen van kogels trof Gustavo in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen. De politie ontkende dat ze er iets mee te maken hadden.

57 brieven en 30 groetenkaarten

                                     ------------------------- 

Dankbrief van Gustavo

De door politiegeweld blind geworden Chileense demonstrant Gustavo Gatica en zijn familie stuurden een dankbrief die bestemd is voor alle Amnesty-leden: ‘…Wij geloven dat de internationale druk cruciaal is voor het bereiken van gerechtigheid. Daarnaast zorgde deze campagne ervoor dat wij de omhelzingen van duizenden en duizenden mensen over de hele wereld hebben mogen voelen. Zij lieten ons merken dat wij hun steun hebben en dat velen van ons van een betere wereld dromen waarin de fundamentele rechten van alle mensen worden bevorderd en gerespecteerd. Jullie laten ons geloven dat die toekomst mogelijk is…’

Popi Qwabe en Bongeka Phungula

(Zuid-Afrika)

Popi Qwabe en Bongeka Phungula namen een taxi om samen wat te gaan drinken. Ze werden doodgeschoten en waarschijnlijk ook verkracht. Volgens hun families heeft de politie de moorden niet goed onderzocht. Twee taxichauffeurs werden gearresteerd. Ze waren in het bezit van een telefoon en een lippenstift van de vrouwen. Ze zeiden dat ze die in hun taxi hadden gevonden. Maar de politie liet de mannen vrij ‘wegens gebrek aan bewijs’.

130 brieven en 30 groetenkaarten

                                     ------------------------- 

Onderzoek naar moordenaars heropend

In maart overhandigde een Amnesty-delegatie brieven en handtekeningen onder petities aan de nationale politie van Zuid-Afrika. Nog diezelfde dag heropende de politie het onderzoek naar de moord en verkrachting van Popi Qwabe en Bongeka Phungula. Tijdens Write for Rights waren 316.796 mensen hiervoor in actie gekomen. De twee Zuid-Afrikaanse vriendinnen werden in mei 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht tijdens een avondje stappen. De moorden werden niet goed onderzocht – tot nu.

De in Nederland wonende Moussa, zoon van de Saudische vrouwenrechtenactivist Nassima al-Sada, nam

zuid afrika popi qwabe 24 en bongeka phungula 28 actrices en zangeressen
saudi arabie nassima al sada 46 mensenrechtenactiviste

Nassima al-Sada (Saudi-Arabië)

Nassima al-Sada uitte kritiek op de autoriteiten vanwege de discriminatie van vrouwen. Ze voerde onder meer actie voor het recht van vrouwen om te mogen autorijden. Precies een week nadat het rijverbod voor vrouwen was opgeheven, werd ze gearresteerd. In de gevangenis werd ze mishandeld en een jaar lang volledig geïsoleerd opgesloten. Nassima mag geen bezoek ontvangen, ook niet van haar advocaat.

130 brieven en 30 groetenkaarten

                                     ------------------------- 

Zoon Nassima overdonderd door alle brieven

De in Nederland wonende Moussa, zoon van de Saudische vrouwenrechtenactivist Nassima al-Sada, nam duizenden brieven en kaarten aan zijn moeder in ontvangst en zei: ‘Ik ben overdonderd. Mijn moeder zal al deze brieven geweldig vinden. Het zal erg veel voor haar betekenen en ze zal versteld staan van alle moeite die voor haar is gedaan. Het verbaast me ook dat sommige brieven aan mij zijn gericht. Een vrouw schreef me: “En voor jou stuur ik moederliefde” – zo lief! Ik had bedacht een selectie van de brieven te maken om aan mijn moeder voor te lezen. Maar nu ik deze zakken vol zie, besef ik dat ze zal willen dat ik ze stuk voor stuk voorlees! Heel veel dank aan jullie allemaal voor jullie solidariteit.’

Jani Silva (Colombia)

Jani Silva neemt het op voor het milieu en honderden boeren in het Amazonegebied. Haar organisatie verzet zich bijvoorbeeld tegen een oliemaatschappij die een licentie kreeg om er olie te winnen. Olielekken vervuilden het drinkwater en de grond waarvan de gemeenschap leeft, waardoor planten en waterdieren stierven. Jani ontvangt doodsbedreigingen van onbekenden en sinds de coronacrisis wordt ze niet meer beschermd door de overheid.

67 brieven en 30 groetenkaarten

                                     -------------------------

‘Ik leef nog dankzij deze campagne’

De Colombiaanse milieuactivist Jani Silva liet weten: ‘Ik bedank Amnesty International omdat ze heel goed campagne voor mij hebben gevoerd. Ik ben erg dankbaar voor alle brieven. Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef dankzij deze campagne. Die heeft hen ervan weerhouden mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.’

colombia jani silva 57 milieuactiviste
burundi germain rukuki 42 mensenrechtenactivist

Germain Rukuki (Burundi)

In Burundi worden mensen gemarteld. Germain Rukuki maakte gebruik van het recht om je mening te uiten en kwam daartegen in actie. Maar de overheid vond dat een organisatie waarmee hij samenwerkte ‘het imago van het land bezoedelde’. Germain werd schuldig bevonden aan een aantal schijnaanklachten, waaronder ‘rebellie’ en ‘het vormen van een bedreiging voor de staatsveiligheid’. Hij kreeg 32 jaar cel en heeft zijn zoontje van drie nog nooit gezien.

75 brieven en 26 groetenkaarten

                                     -------------------------

Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki kwam vrij

Op 4 juni 2021 bracht een Hof van Beroep in Burundi de gevangenisstraf van Germain Rukuki terug van 32 naar 1 jaar. De mensenrechtenverdediger werd vrijgesproken van de meeste van de verzonnen aanklachten waarvoor hij eerder was veroordeeld. Zijn veroordeling voor ‘rebellie’ bleef wel staan: 1 jaar cel en zo’n 20 euro boete. Germain heeft al 4 jaar vastgezeten in een kleine, propvolle cel. Op 30 juni werd hij vrijgelaten.

Paing Phyo Min (Myanmar)

Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. De groep werd gearresteerd na een humoristisch optreden. Ze waren verkleed als soldaten en maakten grappen over het leger. Ze zeiden dat het leger geen kritiek verdraagt, krampachtig aan de macht wil blijven en het land failliet laat gaan, terwijl de generaals zich verrijken. Paing Phyo Min werd veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf.

32 brieven en 30 groetenkaarten

                                     -------------------------

Satiricus Paing Phyo Min kwam vrij

Op 17 april 2021 werden in Myanmar Paing Phyo Min en twee andere leden van de satirische groep the Peacock Generation vrijgelaten. Hun vrijlating maakte deel uit van een generaal pardon. In het voorjaar van 2019 waren Paing Phyo Min en andere leden van de poetry slam-groep gearresteerd na een humoristisch optreden waarbij ze de spot dreven met het leger. Paing Phyo Min werd veroordeeld tot een celstraf van zes jaar vanwege ‘het aanzetten tot deserteren van militairen’ en ‘online laster’. Tijdens Write for Rights 2020 kwamen honderdduizenden mensen wereldwijd in actie voor zijn vrijlating.

myanmar paing phyo min 22 student geologie en slam poet