Eswatini: zeer lange gevangenisstraffen voor pro-democratie-politici
Mduduzi Bacede Mabuza en Mthandeni Dube zijn pro-democratie-politici in Eswatini. Ze zijn veroordeeld tot respectievelijk 25 en 18 jaar gevangenisstraf voor terrorisme, opruiing en moord. Dat zijn verzonnen aanklachten. Mabuza en Dube zijn het slachtoffer van een politieke heksenjacht. Daarmee wil de regering iedereen het zwijgen opleggen die oproept tot politieke hervormingen en opkomt voor mensenrechten.
Schrijf s.v.p. vóór 1 september 2025 een brief aan de premier van Eswatini. Roep hem op om Mduduzi Bacede Mabuza en Mthandeni Dube onmiddellijk vrij te laten.
Alleenheerser
Eswatini heette vroeger Swaziland en ligt in zuidelijk Afrika. Het land is geen democratie en koning Mswati III heeft er de absolute macht. Hij regeert zonder grondwet en benoemt en ontslaat ministers zoals het hem uitkomt.
download brief
Prime Minister of the Kingdom of Eswatini |
Copy to: Embassy of the Kingdom of Eswatini to the European Union |
Tunesië: 18 jaar cel voor oppositie-activist Chaima Issa
Een Tunesische rechtbank heeft de prominente oppositie-activist Chaima Issa veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Dit gebeurde in een massaproces, waarin 36 anderen vergelijkbare harde straffen kregen opgelegd. De hoogste straf was 74 jaar cel.
De rechtbank veroordeelde hen voor onder meer samenzwering tegen de staatsveiligheid en terrorisme. Die aanklacht is nergens op gebaseerd. Waar het werkelijk om draait is dat de veroordeelden tot de oppositie behoren.
Schrijf s.v.p. vóór 1 september 2025 een brief aan de president van Tunesië. Roep hem op om Chaima Issa en alle andere veroordeelden onmiddellijk vrij te laten.
Autoritair bewind
Issa is een vooraanstaand lid van het Nationaal Reddingsfront (NSF), een van de belangrijkste oppositiecoalities in Tunesië. Al snel nadat president Kais Saied in 2021 de macht greep begon ze haar verzet tegen zijn autoritaire bewind. Issa heeft al eerder vastgezeten voor haar activisme.
download brief
President of the Republic of Tunisia, Kais Saied |
Copy to: Embassy of the Republic of Tunisia |
Cuba: oppositieleiders opnieuw in de gevangenis
Op 29 april werden de Cubaanse oppositieleiders Félix Navarro en José Daniel Ferrer opnieuw gearresteerd en gevangengezet. Alleen maar omdat ze voor hun mening uitkomen en verandering willen. De beide mannen waren in januari voorwaardelijk vrijgekomen, samen met 551 andere gevangenen.
Schrijf s.v.p. vóór 1 september 2025 een brief aan de president van Cuba. Roep hem op om Félix Navarro en José Daniel Ferrer onmiddellijk vrij te laten.
Geen contact met de buitenwereld
Navarro (71) is al voor de derde keer gevangengezet. Zijn gezondheid is zwak: hij heeft onder meer diabetes en longproblemen als gevolg van corona. Ferrer zit op een onbekende plek gevangen en mag geen contact hebben met de buitenwereld. Daardoor loopt hij gevaar op marteling en andere vormen van slechte behandeling.
download brief
Miguel Díaz-Canel |
Copy to: Embassy of the Republic of Cuba |