Hongkong: pro-democratie-activist moet bijna 13 jaar de cel in
KLIK HIER VOOR FOTO |
Owen Chow Ka-shing zette zich in voor de democratie in Hongkong, onder andere door mee te doen met massale demonstraties tegen het Hongkongse bestuur, dat steeds autoritairder wordt. Chow werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 13 jaar, alleen maar omdat hij gebruik maakte van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.
Schrijf s.v.p. vóór 1 juni 2025 een brief aan de minister van Justitie van Hongkong. Roep hem op om Owen Chow Ka-shing onmiddellijk vrij te laten en alle aanklachten tegen hem te laten vallen.
Kritische stemmen niet gewenst
Sinds China in 1997 het bestuur van Hongkong overnam van het Verenigd Koninkrijk, worden de mensenrechten steeds minder gerespecteerd. Nadat in 2020 de Nationale Veiligheidswet van kracht werd, krijgen pro-democratie-activisten hoge straffen opgelegd voor misdrijven als ‘separatisme’, ‘ondermijning van de staatsmacht’ en ‘terrorisme’. Deze begrippen zijn zeer vaag gedefinieerd en zijn bedoeld om kritische stemmen tot zwijgen te brengen.
download brief
Secretary for Justice, Paul Lam |
Copy to: |
Zimbabwe: journalist al 10 jaar verdwenen
KLIK HIER VOOR FOTO |
Op 9 maart 2015 was journalist en prominente pro-democratie-activist Itai Dzamara in een kapperszaak in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Plotseling kwamen er vijf onbekende mannen de winkel binnen. Ze beschuldigden Dzamara van veediefstal, deden hem handboeien om en namen hem mee in een auto zonder kentekenplaten. Sindsdien is er nooit meer iets van hem vernomen. Twee dagen daarvoor had Dzamara bij een demonstratie opgeroepen tot massaal protest tegen de verslechterende economische toestand in het land. De overheid heeft veel te weinig gedaan om te achterhalen wat er met hem is gebeurd.
Schrijf s.v.p. vóór 1 juni 2025 een brief aan de minister van Justitie van Zimbabwe. Roep hem op om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de verdwijning van Itai Dzamara.
Vreedzame inzet voor goed bestuur
Dzamara – wiens tweede voornaam ‘Peace’ is – voerde actie voor goed bestuur in Zimbabwe en riep de regering van zijn land op om iets te doen aan de verslechterende economische situatie. Hij was al eens eerder door de politie in elkaar geslagen vanwege zijn activisme.
download brief
Hon. Ziyambi Ziyambi |
Copy to: |
Jordanië: wiskundeleraar krijgt 5 jaar cel voor kritiek op de koning
KLIK HIER VOOR FOTO |
De Jordaanse wiskundeleraar en activist Ayman Sanduka postte in december 2023 een brief aan de koning op Facebook. Daarin uitte hij kritiek op de diplomatieke relaties van zijn land met Israël. Sanduka maakte alleen maar gebruik van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Toch werd hij tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Schrijf s.v.p. vóór 1 juni 2025 een brief aan de koning van Jordanië. Roep hem op om Ayman Sanduka onmiddellijk vrij te laten.
Kritiek wordt gesmoord
Sinds Israël in oktober 2023 Gaza binnenviel, gebruiken de Jordaanse autoriteiten allerlei vage wetten om journalisten, activisten en anderen die kritiek hebben op het Israël-beleid van de regering de mond te snoeren.
download brief
His Majesty King Abdullah II ibn Al Hussein |
Copy to: |