Amnesty Oldenzaal

 40 jaar Amnesty Oldenzaal 1974-2014!

Al 40 jaar zet de groep Amnesty International Oldenzaal zich in voor mensen aan wie mensenrechten onthouden worden. Ze vraagt op straat, in kerken, op scholen of in verenigingsverband aandacht en steun voor haar acties. Amnesty Oldenzaal is in de stad en daarbuiten een begrip geworden. Ze heeft een trouwe supportersgroep en krijgt daarnaast wisselende steun van inwoners.

In deze tijd staan mensenrechten en het werk van Amnesty International nu en in de toekomst ter discussie. Een veel gehoorde opmerking is: zijn mensenrechten nog van deze tijd?

Ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan wil Amnesty Oldenzaal aan de hand van stellingen graag deze discussie voeren met u en andere mensen die zich bij mensenrechten betrokken voelen.

Mensenrechten: uit de tijd of springlevend?

Deze discussieavond vond plaats op 30 oktober 2014 en is georganiseerd in samenwerking met de BuitenHof-werkgroep. Deze werkgroep wil tijdens de BuitenHof-avonden in de Hofkerk mensen uit de Oldenzaalse samenleving met elkaar in contact brengen rondom maatschappelijke, religieuze of levensbeschouwelijke thema's.

Taksim Solidarity

Tijdens deze avond hebben bezoekers hun solidariteit met de demonstranten op het Taksim-plein in Istanbul uitgesproken.

 Vrijspraak voor Taksim Solidarity

11 mei 2015

De 26 leden van Taksim Solidarity zijn op 29 april door de Turkse rechter vrijgesproken. Zij stonden terecht wegens het 'oprichten van een criminele organisatie', 'aanzetten tot deelname aan niet-geautoriseerde demonstraties' en weigering de demonstratie te verlaten.

De aanklager had tot vijftien jaar straf tegen hen geëist. De eerste zitting vond plaats op 12 juni 2014; de vijfde en laatste op 29 april.

Taksim Solidarity is een coalitie van organisaties die zich vanaf 2012 op vreedzame wijze verzette  tegen stadsvernieuwingsprojecten op en rond het Gezi-park in Istanbul.

Amnesty International verwelkomt de uitspraak als de enige mogelijk uitkomst van een politiek gemotiveerd showproces dat vooral diende als waarschuwing: wie zich uitspreekt tegen de Turkse overheid, wordt vervolgd.